Morgengaver

Hvis du bruger nedenstående filterfunktion og angiver om gaven er til hende eller til ham, så sikrer du dig, at du bliver vist for de mest relevante gaveidéer. 

Skal du snart giftes, men er på bar bund hvad angår morgengave? Det kan være svært at finde den helt rigtige morgengave, da det gerne skal være så specielt og personligt som muligt. 

Side 1 af 20

 Gaveguide til morgengaven

For brudeparret er den første morgen som ægtefolk en særlig stund. Derfor vælger mange at følge en gammel tradition og give hinanden en morgengave. En gave, der kan være med til at åbne op for det nye ægteskab og samtidig symbolisere den ultimative kærlighedserklæring og det fremtidige liv sammen.

Hvis du snart skal giftes med din udkårne og ikke helt ved, hvad du skal finde på til morgengaven, behøver du ikke fortvivle. Læs med her for at finde inspiration til den perfekte morgengave både til bruden og gommen.   

Hvorfor giver man morgengaven?

Før vi kigger på de konkrete gaveidéer, undersøger vi først hvad morgengaveritualet egentlig er for en størrelse. Når det kommer til bryllupper er der nemlig utallige gamle ritualer, man kan følge for at få den fulde oplevelse ud af sit bryllup og bibeholde de gamle værdier og traditioner. Morgengaveudvekslingen er en af de mange gamle traditioner, som kan være med til, at du og din ægtefælle får en særlig start på jeres nye ægteskab i det fælles hjem. Gaven kan også bruges til at understrege bryllupsnattens afslutning med en ekstra kærlighedserklæring, specielt fundet mellem ægteparret.

At forære en morgengave til sin nye ægtefælle er en gammel tradition, der har flere hundrede år gamle rødder. Som regel mener man dog, at det er omkring 1600-tallet, at man for alvor begynder at gøre en realitet ud af gaveudvekslingen mellem det nye ægtepar. Dengang var det typisk gommen, der første morgen efter bryllupsnatten gav sin hustru en gave. Denne gave var som regel en forsikring til hustruen om, at hun og deres fremtidige børn ville være sikrede, hvis noget skulle ske med gommen. På denne tid var det nemlig nødvendighed for de fleste brude at blive forsikrede om, at manden mente deres ægteskab og var villig til at forsikre bruden økonomisk.. Af denne grund bestod morgengaven ofte af noget jord og en hytte, så hustruen kunne være sikker på at have tag over hovedet og kunne bruge jorden til dyrkelse af de mest essentielle afgrøder.

I dag vil morgengaven selvfølgelig se helt anderledes ud. Omkring 1700-tallet begyndte man at ændre gavens indhold til noget, der passer bedre til vores nutidige traditioner. Omkring denne tid begyndte det også at blive mere almindeligt for både bruden og gommen at give ægtefællen en gave til den første morgen sammen. Derfor begyndte morgengaven også helt naturligt at udvikle sig fra et mere praktisk anliggende til en romantisk gestus mellem ægteparret.

En flot brud i sin brudekjole, på sin bryllupsdag

 Morgengave til gommen

I gamle dage var det ikke nogen selvfølge, at der på første bryllupsmorgen ventede en gave til gommen. Det var som nævnt typisk kun gommen, der stod for at finde en gave til sin nye hustru. I dag forholder det sig dog anderledes og gommen må derfor ikke snydes for også at have en morgengave at se frem til.

At finde den rette gave kan virke som en udfordring, især når det er til en større begivenhed og du gerne vil finde noget specielt. Men du kan altid vælge at give din gom en gave af mere traditionel og gammeldags stil for at følge traditionen til bunds. Hvis du ønsker det, kan du købe manchetknapper, en slipsenål eller et fint smykke til gommen.

Du kender selvfølgelig din gom bedst og ved, hvad der interesserer ham. Derfor kan du også vælge at understrege hans fritidsinteresser gennem morgengaven og dermed sætte et mere moderne præg på gaven. Du kan give ham grej til køkkenet, så han kan nørde med madlavningen eller eksperimentere med nye drinks. Hvis han er mere glad for musik, kan du sørge for et anlæg, en højtaler eller lækre hovedtelefoner, så al hans yndlingsmusik kan nydes i bedste kvalitet. Du kan også skaffe billetter til koncert med hans favoritkunstner og dermed sikre, at I sammen har endnu flere kommende oplevelser at se frem til.

 En gave i indpakning, som man kan give til et bryllup

Morgengave til bruden

Til en smuk morgen for det nye ægtepar hører der sig også en gave til bruden. Hvis du vil overraske din kommende brud med en helt særlig gave, kan du enten tænke i mere traditionelle baner med morgengaven eller give den et kreativt twist. Helt sikkert er det dog, at din hustru nok skal vågne op og glædes over de tanker, du har lagt i gaven til jeres fælles bryllupsmorgen.

Hvis du gerne vil følge en traditionel retning med morgengaven, kan du finde et flot smykke til hende. Her kan du vælge den type af smykke som du ved, hun vil sætte allermest pris på. Det kan være en halskæde, øreringe, et armbånd eller noget helt andet. For at sætte et mere personligt og symbolsk præg på gaven kan du som en ekstra bonus få indgraveret jeres nye familienavn eller datoen for brylluppet. På denne måde vil hun altid have jeres erklæring som familie tæt på sig og smykket vil føles unikt lavet til hende.

Du kan også i stedet gå en anden vej og sørge for ekstra forkælelse til din brud. Det kan du gøre ved at give hende noget, som hun længe har ønsket sig, men aldrig fået købt. En flot håndtaske eller et sæt fine sko kunne være en mulighed, hvis hun mangler lidt ekstra tilbehør til garderoben. Du kan dermed også vise, at du lytter og kender til hendes stilmæssige personlighed.

Hvis du ønsker at manifestere jeres første morgen udenfor det materielle kan du også sørge for, at jeres første tid som ægtefolk bærer præg af fælles oplevelser. Derfor kan du forære et gavekort til en luksuriøs middag eller et ophold, hvor I kan tage lidt væk fra hverdagen efter brylluppet, nyde hinandens selskab og den nye civilstand.